NEW STEP BY STEP MAP FOR SYARAT DAFTAR SYARIKAT SDN BHD SSM

New Step by Step Map For syarat daftar syarikat sdn bhd ssm

New Step by Step Map For syarat daftar syarikat sdn bhd ssm

Blog Article

Bagi mendapatkan maklumat lanjut bagi proses pendaftaran syarikat sdn bhd, anda boleh layari ke laman Website SSM di pautan berikut SSM-Suggestions

Sekiranya anda mendaftar entiti enterprise melalui daftar SSM, anda akan mendapat kelebihan berikut:

Pastikan tulisan pada gambar IC jelas dapat dibaca, tidak terhalang dengan jari , tidak kabur. Gambar pemohon memegang kad pengenalan di paras leher.

Kelima: Sediakan maklumat berkenaan operasi syarikat seperti modal berbayar,cadangan akaun financial institution syarikat dan alamat rasmi syarikat. Bagi modal berbayar, minima adalah sekurang-kurangnya RM 2 dan tiada had kalau lebih dari modal minima. Secara amnya, lender syarikat dipilih dengan kriteria berdekatan dengan tempat operasi syarikat agar memudahkan urusan harian.

Boleh bertukar milik. Pemilikan syarikat bergantung kepada pemilikan saham. Apabila seseorang itu bertindak menjual saham, dia juga melepaskan hak memiliki syarikat tersebut. Pembeli baru saham tersebut dikira sebagai pemilik baru syarikat.

Liabiliti tidak terhad. Kekayaan peribadi pemilik perniagaan mungkin terjejas & terdedah kepada risiko.

Sekurang-kurangnya pemegang saham perlu memiliki one unit syer seorang dan perlu menulis dengan mengunakan tulisan tangan sendiri diatas pegangan hak masing-masing.

Semua pengarah syarikat dan pemegang saham dijemput datang ke pejabat NBC untuk menandatangani semua dokumen

Anda juga perlu sediakan maklumat dan salinan kad pengenalan pengarah syarikat. Jika anda sebagai pemilik juga cara daftar sdn bhd murah online ssm bertindak sebagai pengarah syarikat, letakkan nama dan alamat anda.

Pastikan setiausaha syarikat yang anda pilih mempunyai sistem khidmat komunikasi yang baik dan sentiasa menyediakan perkhidmatan pelanggan yang berkualiti tinggi.

The Malay Model is a translation of the original text in English for details uses only. In the event of any discrepancies, the original language in English will prevail.

Pihak ini dikenali sebagai ahli lembaga. Ahli lembaga pengarah terdiri dari mereka yang yang berpengetahuan dan pakar didalam bidang mereka. Dengan ini mereka boleh mengurus syarikat dengan lebih efisien seterusnya menjana lebih keuntungan.

Dengan bantuan profesional, anda dapat fokus kepada aspek lain dari pengembangan bisnes anda sementara mereka menguruskan semua urusan pendaftaran.

Berbanding perniagaan enterprise, tanggungjawab kewangan perniagaan bermaksud ia juga tanggungjawab kewangan pemiliknya dan jika ada sebarang masalah dengan pihak financial institution, mereka boleh ‘kejar’ pemilik terus.

Report this page